06-57545232 lizzy@lizzydewilde.nl

Succesvol ondernemen

Leren hoe je een succesvol ondernemer wordt, leer je het best van succesvolle ondernemers zelf! Mensen die het gemaakt hebben, wáárgemaakt hebben, op welk gebied dan ook. Zij weten als geen ander wat je moet doen en laten om je doel te bereiken.

Ik heb tientallen ondernemers mogen interviewen, zowel mannen als vrouwen. Altijd valt mij hun enthousiasme op. Hun ogen twinkelen tijdens het gesprek, ze spreken krachtig en ontspannen. Ze zijn trots en nooit arrogant, eerder bescheiden. Inspirerende mensen waar ik energie van krijg. Wat is hun geheim? Hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn?

Ik heb interviews met 5 topvrouwen geanalyseerd.

Dit zijn de volgende 8 belangrijkste succesfactoren:

1. Missie

Je hebt een enorme drive. Je wilt iets neerzetten, dat is een passie, een wil, bijna een bezieling die heel diep zit. Het maakt niet uit of je die al van jongs af aan hebt, of later in je leven ontwikkelt.

“Ik werd zo enthousiast over de positieve effecten van granaatappelsap op de gezondheid, dat ik besloot om een eigen bedrijf op te zetten. Terwijl ik wist dat de concurrentie binnen de retail moordend was. Ik moest met iets bijzonders komen, anders had ik geen schijn van kans in die keiharde business. Maar ik was er heilig van overtuigd dat het ging lukken.” (Arjanneke Teeuw,  Healthy People)

2. Daadkracht

Je durft beslissingen te nemen. De meeste kansen dienen zich aan vóórdat je er helemaal klaar voor bent. Als je nog niet alle benodigde ervaring hebt en er nog een heleboel geregeld moet worden.

“Ik heb geleerd dat je die kansen moet grijpen. Als je echt iets wilt, lukt het. En als het niet lukt, kun je altijd weer een andere beslissing nemen.” (Suzanne Straathof – Kocken, Kone Liften en Roltrappen)

3. Uit je comfort zone stappen

In het ondernemerschap word je voortdurend geconfronteerd met zaken waar je nauwelijks tot geen verstand van hebt. Daar ben je niet bang voor. Je leert snel, vertrouwt op de kennis en ervaring die je wél hebt en heel belangrijk: je durft te vragen! Je gebruikt je netwerk en stapt op iedereen af. Hoe doe ik dit? Wie kan mij helpen?

“Je hoeft niet alles te weten om een juiste beslissing te nemen. Maar je moet wel weten wat het juiste moment is om de beslissing te nemen. Daar komt intuïtie bij te pas en af en toe flink op je bek gaan.” (Marja Zonnyville, Shell)

4. Keuzes maken

Je ziet in dat je niet op alle fronten perfect kunt zijn. Je maakt keuzes, zowel privé als zakelijk. Je besteedt uit wat je uit kunt besteden. Je hoeft het namelijk niet allemaal zelf te doen of te kunnen. Je zegt nee als het moet. Je bent goed in delegeren, loslaten en het bouwen van een solide team om je heen.

“Je kunt niet én een huis hebben dat zo uit een woonmagazine komt, én klassenmoeder zijn, én zakelijk succesvol.” (Suzanne Straathof – Kocken, Kone)

5. Risico’s nemen

Je gaat het gewoon doen. Je geeft zekerheden op en durft in het diepe te stappen. Als je dat niet doet, krijg je er later spijt van. Shoot for the moon. If you miss it you end upon the stars. Het helpt om je doel hoog te stellen. Dan houd je het langer vol.

“Een klein jaar later ben ik gaan investeren. Middenin de economische crisis. Toch zijn we klant voor klant gegroeid.” (Angélique Koopmans, SheSuit)

6. Dichtbij jezelf blijven

Je kent je eigen kracht en je laat wat je zelf niet kunt bereiken over aan anderen. Je combineert zakelijk instinct met intuïtie.

“Het is verstandig om authentiek te zijn, zonder arrogant te worden. Ik denk dat vrouwen meer zouden moeten geloven in hun eigen kwaliteiten en meer voor zichzelf op mogen komen.  ‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken,’ sprak Gandhi. Daar kan ik mij helemaal in vinden.” (Corine Rook, Bergschenhoek Groep).

7. Hard werken

Zeker de eerste jaren is het hard werken en lange dagen maken. Dat doe je graag. Je doet immers waar je hart ligt en dat geeft je veel energie!

8. Doorzetten

Je hebt ambitie. Je bent flexibel, staat niet te lang stil bij dingen die niet goed zijn gegaan. Stilstand is achteruitgang. Je leert van je fouten, in de toekomst pak je het anders aan.  Je bent resultaatgericht en positief ingesteld. Je geniet ervan om anderen te stimuleren en te inspireren. En je geniet van de ontwikkeling die je zelf doormaakt.

Woman are like teabags, you don’t know how strong they are until you put them in hot water is een uitspraak van Eleanor Roosevelt. Daar ben ik het mee eens: spring in het hete water en kijk hoe sterk je bent!” (Marja Zonnyville, Shell)

 

Share