070-3260413 lizzy@lizzydewilde.nl

Onderwerpen voor je blog

Afgelopen donderdag ging ik om 17.15 naar de film. Met een vriendin. Dat doen we wel vaker op dit soort aparte tijdstippen. En dat is zo heerlijk! De hele dag is meteen anders. De avond ook. Je doorbreekt een routine en hebt meteen een hele andere beleving. Zo eenvoudig kan het zijn. De dag lijkt ook veel langer te duren. Vind ik persoonlijk mooi meegenomen. Want het leven gaat al zo verdomde snel. Dat vertragen van de tijd bereik je dus door iets nieuws of anders te doen. Het fijne is dat ‘t iets kleins en simpels mag zijn. Je hoeft niet meteen te emigreren. Of veganist te worden. Als je de sleur maar doorbreekt. Zelfs op een andere plek aan tafel gaan zitten schijnt al te werken.

Altijd goed

We kiezen altijd de ‘juiste’ film. Dat gaat tamelijk intuïtief. Daar vertrouwen we gewoon op.Terwijl we helemaal niet van die zekere vrouwen zijn. Afijn, we zaten dus op die donderdagmiddag in Theater aan het Spui. In het kader van het Movies that Matter festival. ‘Taxi is de nieuwe film van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi. Sinds 2010 is hij door het Iraanse regime gevangen gezet op beschuldiging van het maken van propagandafilms. Hij mag het land niet verlaten. Toch weet hij in het geheim nog films te maken die vervolgens het land worden uitgesmokkeld. De film Taxi, met Panahi zelf als taxichauffeur, is ook clandestien opgenomen.’

Het leven zelf

Prachtige film! Waar veel over te zeggen valt. Ik werd onder andere geraakt door een opmerking van Panahi. Een passagier vraagt Panahi om advies. Hij heeft een onderwerp nodig voor zijn filmproject. Panahi zegt dat alle films al gemaakt zijn en alle boeken al geschreven. En dat niemand kan adviseren wat een goed onderwerp is. Het is aan jou om die keuze te maken. Dat is niet gemakkelijk. Maar doe niet te ingewikkeld. Kijk om je heen. Het leven zélf zit boordevol verhalen. Taxi is daar het bewijs van.